Dec 19, 2007

Izrada PCB

E, pa pošto je viđeno šta se koristi za osvetljavanje pločica, da onima kojima nije baš sve najjasnije kako to sve izgleda, to prikažem k'o slikovnicu.
Prvo treba izdizajnirati pločicu u nekom od programa predviđenim za to:



a ondak se to lepo odštampa u fajl preko nekog drajvera za PostScript štampač sa ekstenzijom .PS ili .PRN, pa lepo uveze u Corel i ondak snimi, naravno, kao Corel fajl (pošto drugari koji se bave izradom filmova pojma nemaju šta je to gerber format), a u Corelu može i da se pomalo doradi :)



E, pa kada se stigne kući sa filmom, sledi osvetljavanje (jedno 5 minuta sa rastojanja od oko 20 cm, tako postavljen osvetljivač) skalamerijom opisanom negde ranije.
Sledeća stavka je razvijanje osvetljene pločice u rastvoru NaOH (7 do 10 g/l) temperature 25 - 30 °C.



Posle ispiranja idemo, naravno na nagrizanje.



Posto mi se smučio ferilhlorid, ja to već poodavno radim u mešavini klozetare i hidorgena (HCl + H2O2) dok se ne nagrize sav ogoljeni bakar.
Zatim sledi rešetanje (bušilicom, naravno), uklanjanje ostataka foto laka nitro razređivačem, a može i acetonom, pa lemilicu u ruke i napred na heklanje.

1 comment:

Anonymous said...

Interesuje me da li radite plocice u manjim serijama (na komad), cena njihove izrade, kao i da li radite sa stop lakom.... moj mail je apex_1310@hotmail.com